Nancy van Ham - Psychosomatische oefentherapeutIk stel me graag aan je voor!

In 1997 ben ik afgestudeerd als oefentherapeut-Mensendieck aan de Hogeschool van Amsterdam. Sinds 2001 werk ik met veel plezier in de praktijk aan de Bergeonstraat in Heiloo. Ik woon samen met mijn man en onze 2 leuke puberkinderen in Grootebroek.

De relatie tussen lichaam en geest heeft me altijd geïnteresseerd. Het is boeiend om te zien hoe een mens zich door het leven heen beweegt en zich aanpast aan (veranderde) situaties. Als dat goed gaat is dat natuurlijk mooi en is er geen probleem. Het kan zijn dat, om wat voor reden dan ook, het je minder goed lukt om met bepaalde situaties goed en veerkrachtig om te gaan. Je raakt uit balans en dat kan leiden tot fysieke en mentale klachten. Een lichamelijke klacht gaat vaak gepaard met een onderliggend probleem, zoals het altijd maar doorgaan omdat je het moeilijk vind om je grens te stellen en nee te zeggen, of het niet goed kunnen uitspreken van dingen die je dwars zitten omdat je bang bent een ander teleur te stellen.

De lichamelijke klacht kon ik behandelen, maar ik had niet voldoende tools om mensen te begeleiden in het anders omgaan met het achterliggende probleem. Dat was dan ook de reden dat ik me verder ben gaan specialiseren in psychosomatische klachten. In 2014 heb ik de opleiding tot psychosomatisch oefentherapeut afgerond, een specialisatie naar mijn hart!

Ik begeleid in het geven van inzichten in de lichamelijke spanningsklachten en achterliggende stressoren en help mensen zichzelf beter te begrijpen. Dit gebeurt via gesprekken en via bewustwordingsoefeningen waarbij er veel aandacht is voor lichaamssignalen en voor gevoel. Ik vind het dan ook belangrijk dat mensen zich veilig en vertrouwd voelen om hun verhaal te vertellen en zichzelf te laten zien. Ik help mensen graag verder in het stappen zetten om weer te kunnen ontspannen, in hun kracht te komen en een nieuw evenwicht te bereiken.