CHRONISCHE PIJN

Chronische pijn is pijn die drie maanden of langer bestaat. Het hebben van chronische pijn kan een grote invloed hebben op je dagelijks leven. Alles wat eerder normaal of vanzelfsprekend was, kan nu veel moeite en energie kosten en leiden tot een negatieve spiraal.

Problemen

Pijn kan ervoor zorgen dat je minder goed functioneert in je dagelijks leven. Je kunt problemen ervaren tijdens huishoudelijke activiteiten, je werk, relatie(s), je sociale leven, je hobby ‘s en sport. Het kan de reden zijn dat je minder actief bent of juist steeds over je grenzen gaat om jezelf te bewijzen. Het heeft daarmee een grote impact op je leven en dat kan een groot effect hebben op je stemming en stressniveau. Angst tekort te schieten, angst dat de pijn niet meer overgaat of verdrietige, boze of sombere gevoelens.

Gedachten en emoties

Naast de pijn zelf zijn het je gedachten, emoties en overtuigingen die in je hersenen worden geïnterpreteerd als ‘gevaar’. Zij kunnen een belangrijke rol spelen bij het in stand houden van de pijn. Daarnaast kunnen ze spanningsklachten, concentratieproblemen en slaapproblemen veroorzaken en je emotionele kwetsbaarheid en overgevoeligheid voor prikkels versterken.

Aanpak

Door het verhelderen van het probleem achter je klachten kun je de stress verminderen. Het kan enorm waardevol zijn om de diepere betekenis van je pijn en je persoonlijke verhaal daaromheen te verkennen. Door achteruit te stappen en te kijken naar alle dingen die er gebeurden in de tijd dat je klachten begonnen, kan het zijn dat je verbanden kunt leggen tussen een life event of zorgen en het ontstaan van pijn. Het erkennen van een diepere emotie kan een deel zijn van je herstel.

Daarnaast hebben wij aandacht voor het herkennen en erkennen van je grenzen, acceptatie van wat je niet meer kunt en voor ontspannings- en ademhalingsoefeningen en mindfulness.

Neem gerust contact op om te kijken wat wij voor je kunnen betekenen.