Hyperventilatie staat voor een verzameling verontrustende klachten die je waarschijnlijk doen denken aan problemen aan je hart. De eerste keer dat iemand een hyperventilatie aanval krijgt is vaak heel beangstigend. Klachten die bij een hyperventilatie- of paniekaanval horen zijn oa hartkloppingen, overmatig zweten, een te hoge en snelle ademhaling, duizeligheid, tintelingen in handen en voeten en je kunt het gevoel hebben het contact met je omgeving te verliezen. Het kan erg verontrustend zijn wat je voelt, het kan je angstig maken en je kunt er erg onzeker door worden.  Als je op een bepaalde plaats een hyperventilatie of paniekaanval hebt gekregen, kun je bang worden om de volgende keer als je daar bent weer een aanval te krijgen. Je kunt angst krijgen voor de angst, waardoor je bij voorbaat erg gespannen kunt worden en bepaalde plaatsen het liefst vermijdt. Als dit op steeds meer plaatsen en momenten gebeurt, kan deze klacht je behoorlijk beperken. Ook klachten als vermoeidheid, prikkelbaar en concentratieproblemen horen bij hyperventilatie en paniekklachten.

Verklaring voor hyperventilatie of paniekaanvallen

Hyperventilatie of paniekklachten kunnen veroorzaakt worden door spanning of stress. Als je nagaat wat er de afgelopen tijd is gebeurd of wat er op dit moment speelt in je leven, dan zijn er mogelijk stresserende gebeurtenissen die je uit balans brengen. Gebeurtenissen die je in onmacht zetten of misschien letterlijk de adem benemen.

Hoe kom ik van hyperventilatie en angst af?

  1. Het inzicht krijgen in wat je nu zo “benauwd”
  2. Het inzicht krijgen in je gedachten gevoelens en gedrag.
  3. Open zijn en het uiten van je gevoel.
  4. Het leren ontspannen, middels verschillende ontspanningstechnieken.
  5. Het verbeteren van je adempatroon.
  6. Angstgedachten om leren zetten in functionele gedachten.
  7. Vertrouwen krijgen in je lichaam zodat je angst en onzekerheid afnemen.

Wij helpen je graag weer in balans te komen, zowel op lichamelijk als op geestelijk vlak, zodat je weer vertrouwen krijgt in jezelf en met ontspanning en plezier je dagelijks leven weer kunt oppakken.

Neem gerust contact op om een afspraak te maken voor begeleiding.