HYPERVENTILATIE, ANGST EN PANIEK

Hyperventilatie betekent letterlijk te veel of overmatig ademen. Meestal is langdurige stress of spanning hiervan de oorzaak.
Door de langdurige stress wordt je stressmechanisme voortdurend geactiveerd, waardoor je ongemerkt sneller ademt dan nodig is. Het evenwicht in je lichaam raakt hierdoor verstoord en dat kan leiden tot allerlei verschijnselen. Je hebt bijvoorbeeld geregeld hartkloppingen, een druk op je borst, last van een licht gevoel in je hoofd, tintelingen in je lippen of in je handen, wazig zien of je transpireert veel. Vaak ook zucht je meer of moet je vaker gapen. Het zijn maar een paar van de vele, maar gelukkig niet gevaarlijke, klachten die je kunt krijgen van hyperventilatie.

Het kan ook gebeuren dat je last krijgt van een hyperventilatie-aanval.
Vaak heb je dan al last van chronische hyperventilatie en worden de verschijnselen ineens heel hevig. Meestal gebeurt dit op een moment dat je een sterke emotie voelt zoals boosheid, angst of verdriet.
De eerste keer dat je een hyperventilatie aanval krijgt, is vaak heel beangstigend. Je kunt last hebben van sterke hartkloppingen, een druk op je borst, duizeligheid, transpireren, trillende handen, het gevoel dat je keel wordt dichtgesnoerd of het gevoel dat je het contact met je omgeving verliest. Veel mensen hebben op dat moment het gevoel dat er iets mis is met hun hart. De angst neemt hierdoor alleen maar toe en kan leiden tot paniekgevoelens.

Als je op een bepaalde plaats een hyperventilatie of paniekaanval hebt gekregen, kun je bang worden om de volgende keer als je daar bent weer een aanval te krijgen. Je kunt angst krijgen voor de angst, waardoor je bij voorbaat erg gespannen kunt worden en bepaalde plaatsen het liefst vermijdt. Als dit op steeds meer plaatsen en momenten gebeurt, kan deze klacht je behoorlijk beperken.

Door het verhelderen van het probleem achter je klachten kun je de stress verminderen. Als je nagaat wat er de afgelopen tijd is gebeurd of wat er op dit moment speelt in je leven, zijn er mogelijk stresserende gebeurtenissen die je uit balans brengen. Gebeurtenissen die je in onmacht zetten of die je misschien zelfs letterlijk de adem benemen.

Wij kunnen je helpen met het krijgen van inzicht in wat je nu zo ‘benauwd’.
Het krijgen van inzicht in je gedachten, gevoelens en gedrag, het uiten van je gevoel, het beter kunnen ontspannen en het verbeteren van je adempatroon en leren hoe je angstgedachten kunt omzetten in functionele gedachten.
Als je weer meer vertrouwen krijgt in je lichaam, zullen je angst en onzekerheid afnemen.

Neem gerust contact op op als je vragen hebt of als je een afspraak wilt maken.