OEFENTHERAPIE MENSENDIECK

Psychosomatische therapie is een verbijzondering binnen de oefentherapie. In de basis zijn wij oefentherapeuten Mensendieck en gewend om klachten te benaderen vanuit de relatie tussen leefstijl, dagelijkse bezigheden en je eigen, specifieke en persoonlijke houding en bewegingspatroon.

Zoals je houding en manier van bewegen van invloed is op je klachten, zijn klachten en hoe je je voelt omgekeerd van invloed op je houding en manier van bewegen. Die wisselwerking is heel duidelijk.

Bij psychische of sociale stress zie je bijvoorbeeld heel vaak dat mensen hun schouders optrekken. Je doet hetzelfde als je schrikt of als je het koud hebt, twee andere vormen van stress. Het verschil is dat schrikken of het koud hebben meestal momenten zijn. Psychische of sociale stress duurt vaak veel langer. Als je langdurig je schouders opgetrokken houdt, kan dit leiden tot pijn in je nek, schouders, armen of hoofdpijn.

Ook in metaforen zie je deze wisselwerking heel mooi terug. Als je ‘veel op je nek neemt’ trek je waarschijnlijk ook je schouders op.

Zo kun je je misschien ook iets voorstellen bij:

  • op je tenen lopen
  • je kiezen op elkaar zetten
  • ergens mee in je maag zitten
  • veel op je nek nemen
  • een brok in je keel hebben

Metaforen bestaan niet voor niets. Ze geven heel mooi weer hoe spanning en emotie zich vertalen in je lichaam. Als dit langere tijd aanhoudt, kan dit onbewust tot een veranderde houding of tot een ongunstige manier van bewegen leiden.

Als je bij ons komt voor psychosomatische therapie, zullen wij hier met onze ervaring als oefentherapeut natuurlijk altijd aandacht voor hebben.