Onze spieren zijn veel vaker in werking dan we denken. Wie bijvoorbeeld naar een tenniswedstrijd of naar een film zit te kijken, spant meestal ongemerkt heel wat spieren: we zitten ‘gespannen’ te kijken of we vinden het een ‘spannend’ stuk. Wie angstig is, piekert, spant ook, meestal ongemerkt heel wat spieren. Veel ‘spanning’ kan op de duur slecht zijn:
Angsten, zorgen leidt tot spierspanning, wanneer spieren lange tijd gespannen zijn, kunnen er lichamelijke klachten optreden:
Spierspanning leidt weer tot lichamelijke klachten, men kan in een spiraal terecht komen.

Oefening is nodig om uit deze spiraal te komen. Het is niet zo moeilijk om een aantal spieren van armen, benen, nek of rug te spannen en te ontspannen. Maar het wordt al veel moeilijker om de spieren van het voorhoofd of de buik te ontspannen. We zijn er ons namelijk niet van bewust waar alle spieren en spiertjes van ons lichaam zitten en of we ze gespannen houden of niet. De spieren zo diep mogelijk ontspannen is al evenmin eenvoudig.

Methode Jacobson’ is een actieve progressieve ontspanningsmethode, waarbij men een spier eerst actief en bewust spant en daarna ontspant. Het ‘progressieve’ is dat men via deze methode de ontspanning steeds meer verdiept. Langzamerhand krijgt de patiënt meer kontrole over spanningen in zijn lichaam en heeft hij minder last van klachten.

Het doel van zijn methode is om tot volledige lichamelijke en geestelijke ontspanning te komen.