Psychosomatische oefentherapie

Mensen met psychosomatische klachten vallen vaak tussen wal en schip. Spanningsklachten en onverklaarde klachten worden vaak niet breed genoeg aangepakt door een fysio-of oefentherapeut en worden vaak niet praktisch genoeg aangepakt door een psycholoog. Daar waar het gemengde problematiek betreft ( lichamelijk en psychosociaal) is psychosomatische therapie geschikt.

Psychosomatiek gaat uit van een gezond evenwicht tussen lichaam en geest. Raakt u psychisch overbelast of zit u niet lekker in uw vel dan is de kans groot dat u ook lichamelijke klachten krijgt. De psychosomatische oefentherapeut helpt u door middel van oefeningen bewust te worden van uzelf, van de spanningen die u voelt en uw lichamelijke reactie daarop.

U krijgt waardevolle inzichten, handvatten en vaardigheden aangereikt waarmee u in uw dagelijks leven aan de slag kan gaan.

De therapie richt zich op het herstel van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning. Een persoon die vastloopt, lichamelijk of geestelijk, houdt zichzelf vaak onbewust tegen. In de therapie gaat u opzoek naar hoe u zichzelf tegenhoudt en op welke manier u zichzelf weer in beweging kunt zetten. Verstandelijk inzicht alleen is vaak niet voldoende. In de behandelingen is veel ruimte voor gevoel en emotie. Bewustwording daarvan speelt een centrale rol. Door te luisteren naar de taal van uw lichaam, uw gevoel en emoties, leert u uzelf beter kennen en begrijpen. U leert uw kwaliteiten en persoonlijke kracht ontdekken en gebruiken. Zo kunt u komen tot het zetten van nieuwe stappen en tot een nieuw evenwicht.